Projecte Mengem d’Aquí.
L’alimentació saludable es defineix com aquella que és suficient, equilibrada, variada i segura, però també adaptada al comensal, a l’entorn i sobretot sensorialment satisfactòria. Doncs tant nens com adults mengem evidentment per nodrir-nos però també per altres motius igual d’importants com: la satisfacció i el plaer, les relacions afectives, la identificació social, cultural i religiosa, etc. que a la llarga configuren el comportament alimentari i que poden repercutir en l’estat de salut de l’individu.
A menjar se n’aprèn menjant,
Així doncs, encara que la teoria és bàsica per començar, el secret està en la pràctica. No serveix de res saber que cal menjar 5 racions de fruita i verdura al dia si al final del dia com a molt hem menjat d’una poma perquè no ens hem planificat bé la compra o el dia.
Aquest projecte pretén col·laborar casa i escola per a crear unes pautes a seguir tot garantint una alimentació bona, sana i sostenible, a través d’eines i trucs per tal que la seva gestió sigui fàcil, des del moment de la planificació fins que el menjar arriba a la taula.
Menjar sa és adaptar el consum d’aliments a les necessitats pròpies de cada individu. L’Agència Europea de Seguretat alimentaria (EFSA) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomanen que l’energia consumida per un individu al llarg del dia es distribueixi segons: 45-60% Hidrats de carboni, 20-35% greixos i un 10- 15% proteïnes. Però… com planificar una alimentació només sabent aquests percentatges? Eines com la piràmide alimentaria o taules d’equivalències són una bona alternativa per facilitar-ho.